Over RYD

Het begin van Responsible Young Drivers gaat terug naar zaterdag 28 oktober 1989. Op deze dag kwam er in België op tragische wijze een einde aan het leven van de jonge Tanguy Moreau de Melen. Hij raakte met zijn auto in een slip en overleed. Tanguy werd het zoveelste jonge slachtoffer van een verkeersongeval. Dit kon zo niet langer.

Vrienden en familie van Tanguy richtten daarom de Stichting Tanguy Moreau de Melen Responsible Young Drivers op. Het doel van deze organisatie: het aantal verkeersongevallen onder jongeren drastisch verminderen. Het overbrengen van deze gevoelige boodschap op een jonge doelgroep is niet makkelijk. Daarom koos de organisatie voor een positieve en ludieke manier van voorlichting geven en het inzetten van promotieteams uit dezelfde leeftijdsgroep. Dit sloeg aan: jonge bestuurders bleken meer gemotiveerd om te luisteren naar een positieve boodschap van leeftijdsgenoten.

 

In de loop der jaren is de organisatie sterk gegroeid. Sinds 2003 is Responsible Young Drivers actief in andere landen. Vanaf 2004 is Responsible Young Drivers permanent vertegenwoordigd in Nederland. In 2006 werd de Stichting Responsible Young Drivers Nederland opgericht.

 

Over Responsible Young Drivers

Stichting Responsible Young Drivers Nederland is een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren. Ons doel is het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers. Dit doen we door het uitvoeren van ludieke, eigenwijze, innovatieve en niet belerende bewustwordingsacties. We focussen ons daarbij op een aantal specifieke onderwerpen: alcohol, drugs, afleiding en snelheid.

Al onze campagnes worden uitgevoerd door campagneteams bestaande uit jongeren. De teams zijn specifiek opgeleid om leeftijdsgenoten op een leuke en opvallende manier aan te spreken. Belangrijk om te vermelden is dat wij niet tegen het gebruik van alcohol en drugs zijn (mits legaal). Die keuze is iedereens eigen verantwoordelijkheid. Onze boodschap is simpel: Wat je ook doet, pas op jezelf en zorg je veilig thuiskomt!

Het campagneteam van Responsible Young Drivers komt op locaties waar veel jongeren zijn: discotheken, evenementen, festivals, jeugdsozen, scholen en universiteiten. Bij al onze campagnes belonen wij goed gedrag.

 

Kwaliteit

Door middel van verschillende effectmetingen meten wij de kwaliteit van onze campagnes.

 

RYD Academy

Met een eigen opleidingsprogramma zorgt RYD ervoor dat de campagneteams met de juiste kennis op pad gaan. Na het tekenen van het contract start een campagneteamlid met de basisopleiding. Vervolgens gaat deze onder begeleiding aan de slag en krijgt per campagne nog een specifieke opleiding. Ten slotte zijn er jaarlijks terugkomdagen waarbij alle kennis weer tot in de puntjes wordt geactualiseerd!

 

Checklist Permanente Verkeerseducatie

Overal hoort een keurmerk bij, toch? Bij verkeersveiligheidscampagnes moet je denken aan de Checklist Permanente Verkeerseducatie van het CROW. Om daarin te worden opgenomen met een campagne dient deze van A tot Z te worden beoordeeld. RYD is vanaf een vroeg stadium betrokken geweest bij de Checklist en scoort gemiddeld boven de 9 op de campagnes. Ook wordt RYD regelmatig in de handleiding als goed voorbeeld genoemd. En daar zijn we stiekem best wel een beetje trots op!

 

Effectmetingen

De campagnes van Responsible Young Drivers worden doorlopend geëvalueerd, vaak in samenwerking met een opdrachtgever. Deze stuurt onafhankelijke enquêteurs mee om de informatie te verzamelen. Daarnaast voert RYD zelf ook tweejaarlijks effectmetingen uit op de eigen campagnes.

 

Logo’s samenwerkingspartners en sponsoren

Sponsoren

Dräger

De promotieteams van stichting Responsible Young Drivers maken gebruik van de alcoholtestapparaten en drugstestsystemen van Dräger want tijdens de acties is het erg belangrijk dat de instrumenten een onbetwist testresultaat geven.

Labels waaronder RYD campagne voert: